Dienst 16 augustus 2020: De moeilijke weg van een gezamenlijk besluit

Dienst Noorderlicht

16 augustus 2020
Voorganger: ds. Niels de Jong

De preek wordt op zondagochtend 16 augustus om 11:00 uur 's morgens live uitgezonden via YouTube, en is daarna ook te bekijken op ons YouTube channel. Klik voor de livestream op de link op deze pagina.

Handelingen 15: 1 - 21

De moeilijke weg van een gezamenlijk besluit

God, die weet wat er in de mensen omgaat, heeft blijk gegeven van zijn vertrouwen in de heidenen door hun de Heilige Geest te schenken, zoals hij die ook aan ons geschonken heeft.

We krijgen hier een blik achter de schermen. De onstuimige groei van de jonge beweging geeft ook interne problemen en vragen. Dit leidt tot de kwestie of nieuwe gelovigen (zonder Joodse achtergrond) ook besneden moeten worden. Deze kwestie loopt hoog op en is een potentieel gevaar voor de eenheid van gelovigen uit beide groepen (Joods en niet-Joods), voor de geloofwaardigheid van de boodschap en voor de inhoud van de boodschap. Men kiest voor de zorgvuldige en moeitevolle weg van overleggen en luisteren. Men verzandt echter niet in oeverloos gesprek; er worden ook knopen doorgehakt en besluit genomen. Er valt een gezamenlijk besluit. Dit besluit (wat op een compromis lijkt) redt de eenheid, de geloofwaardigheid en de boodschap van de nieuwe beweging.

Wil je gezamenlijk ergens komen - zeker als kerk - dan moet je de moeite nemen om naar elkaar te luisteren, te overleggen en te besluiten. De verleiding is om te gaan voor de 'de korte klap' of voor 'kool en geit sparen', maar daar moet je tussendoor bewegen. Dat betekent moeite, nederigheid, luistervaardigheid om je gezamenlijk in te zetten wat het beste is voor het geheel. De vraag is of wij ook die weg durven gaan - zowel in de samenleving als dat we dat als christenen/kerk doen.

Laat ons samen luisteren, in de kerk en via livestream, en ons verbonden weten.

Op deze pagina vind je ook een activiteit voor de kinderen, extra luisterliederen en de collecte.
Je kunt je ook gratis abonneren op ons prekenkanaal op Spotify.

Collecte: Deze maand richt de collecte zich op Stichting De Paraplu. De Paraplu is een inloophuis voor vrouwen in Rotterdam Noord. Dit wordt georganiseerd door verschillende kerken. Een aantal Noorderlichters zijn hier ook actief. De Paraplu betekent veel voor vrouwen doordat het een veilige plek is om hulp te vragen. Ook biedt de stichting allerlei cursussen. Lees hierover op deze pagina meer, naast de QR-code. Heel erg bedankt voor je bijdrage, dit wordt enorm gewaardeerd.

→ DIT IS DE LINK NAAR DE DIENST OP YOUTUBE. ←

Klik om de preek te bekijken op bovenstaande link.

Tip: klik op YouTube bij de video op 'Set reminder', dan krijg je binnen YouTube een melding wanneer de livestream start.

LUISTERLIED: 'Ik kan niet zonder U' - Christian Verwoerd

Klik hier voor de link naar het lied.

Laat mij wachten op U, ook als de stilte even duurt.
Laat mij strijden als de zonde mij belaagt.
Laat mij elk moment weer inzien dat ik niets kan zonder U,
O Heer, geef mij Uw wijsheid vandaag.

Vragen om over na te denken:

  • Ben je onlangs nog beland in een ingewikkelde kwestie en/of conflict? Wat is jouw valkuil in zo'n situatie - weglopen, aanmodderen, er al te heftig in gaan
  • Heb je wel eens meegemaakt dat door een conflict de dingen daarna beter werden dan daarvoor?
  • Welk praktisch punt uit de preek zou je willen meenemen om in je dagelijks leven toe te passen?

ACTIVITEIT VOOR KINDEREN: De ark van Noach

Deze week gaan we aan de slag met het verhaal van de Ark van Noach, en een knutsel die hier bij hoort. Je vindt het werkje HIER.

Wil je na dit werkje nog meer doen in je laatste vakantieweek? Dat kan, neem dan nog eens een kijkje op de Kerkflix van vorige week; misschien staan er nog dingen op waar je vorige week niet aan bent toegekomen.

Het Noorderlicht Muziekteam verzorgt iedere week live muziek
Tijdens de diensten verzorgen de inmiddels vertrouwde gezichten (in wisselende samenstelling) prachtige muziek. Liederen die zorgvuldig bij elkaar gebracht zijn, om mooi aan te sluiten op de boodschap in de preek. Je kunt de liederen die het muziekteam heeft samengesteld beluisteren in de livestream video. We zijn hen dankbaar voor de inspirerende inzet. Al mogen we dan misschien nog niet meezingen in verband met het voorkomen van verspreiding van het coronavirus, het is wel heel fijn om te kunnen luisteren. En als je de livestream kijkt thuis, dan kun je uiteraard wél meezingen (je bent zeer zeker de enige niet die vanaf de bank meezingt!).

COLLECTEDOEL DEZE MAAND: STICHTING DE PARAPLU

De Paraplu is een inloophuis voor vrouwen in Rotterdam Noord. Dit wordt georganiseerd door verschillende kerken. Een aantal Noorderlichters zijn hier ook actief. De Paraplu betekent veel voor vrouwen doordat het een veilige plek is om hulp te vragen. Ook biedt de stichting allerlei cursussen, zoals naailes, lessen Nederlandse taal, creatieve activiteiten. Ook zijn er themabijeenkomsten over allerlei onderwerpen, zoals bijvoorbeeld over omgaan met geld, omgaan met elkaar, opvoeding, opkomen voor jezelf, en meer. Ook heeft Stichting De Paraplu een kledingbank. We hopen op jullie steun voor dit doel.

Je kunt meer over het inloophuis van Stichting De Paraplu lezen op inloophuisdeparaplu.nl.

Heb je al eens rondgeneusd op ons YouTube-kanaal? We publiceren er de diensten, interviews, podcasts, en meer. Je helpt Noorderlicht enorm als je je wil abonneren op ons kanaal (mocht je weleens via YouTube kijken). Zo kunnen we in de loop van de tijd meer mensen bereiken met het goede nieuws.

Gerelateerde pagina's